Het hoe en waarom van dating

De wereld van dating voelt voor velen als ondoorzichtig en moeilijk. Je bent niet alleen in deze beleving. Frustratie, onzekerheid en teleurstelling vechten om de eerste plaats, zeker wanneer je niet snel de juiste partner vindt of tegen fakers aanloopt. Of misschien ben je nog wel single en heb je nog niet de stap genomen terug de datingwereld in.De informatie die ik met je wil delen in dit artikel focust zich op het hoe en waarom van dating. En ik hoop dat je aan het eind van dit artikel het gevoel hebt dat je de wereld van dating wat begrijpt, dat je misschien wat meer gemotiveerd bent zelfs om dating via een website tot nog een kans te geven.

Hoe ontmoeten mensen elkaar?

Een studie van John Cocioppo, psycholoog aan de Universiteit van Chicago, laat zien dat bijna 35% van de koppels die gevolgd zijn tussen 2005 en 2012 elkaar online hebben leren kennen. 14% heeft elkaar op het werk ontmoet en 12% is aan elkaar voorgesteld door vrienden. Van deze bijna 35%, geeft het merendeel hun relatie een hoog cijfer. Deze wonderschone resultaten zouden natuurlijk ook het gevolg kunnen zijn van het feit dat de onderzoeker in dienst is van een van Amerika's grootste online dating websites. Ondanks dat datingsites succesvolle relaties voortbrengen, hebben ze ook hun beperkingen.

Een van de beperkingen van dating websites is dat er teveel keus is. Sheena Iyengar, een professor aan de Universiteit heeft hier een leuk onderzoek naar gedaan. Een random deel van de klanten van een supermarkt kreeg de keus uit 24 soorten jam, het andere deel van de klanten groep kreeg de keus uit 6 soorten jam. Het laat zich al raden ... de groep die maar 6 keuzes had kocht meer jam. Maar wat niemand verwacht had, 10 keer zoveel klanten kochten jam. Veel dating websites hebben dit principe nog niet door en bieden oneindige rijen "kandidaten".

Scrollen en swipen maakt dating algemeen

Een ander punt is dat door het scrollen en swipen door de vele dating profielen, het vergelijken een soort algemene vergelijking wordt in plaats van elk profiel te beoordelen op leuke, minder leuke, prettige en minder prettige eigenschappen. De vele dating profielen worden op één hoop gegooid als het ware en niet meer beoordeeld als afzonderlijke mensen. Dating profielen worden bekeken als producten die vergeleken kunnen worden in plaats van elk profiel te zien als een persoon die je al of niet zou willen ontmoeten.

Mensen ontmoeten elkaar ook nog op de meer traditionele manieren. Via het werk, door vrienden, gewoon in de buurt of zelfs in de kerk. Het maakt niet uit hoe je elkaar ontmoet, daten zal toch nog steeds een onderdeel zijn het hele kennismakingsproces.

Dating websites, werken ze echt?

Sociaal psycholoog Eli Finkel trok de conclusies van het onderzoek van John Cocioppo in twijfel, zeker toe hij iets verder keek en zag de de onderzoeker in kwestie in dienst was van eHarmony, een grote dating websites. En begon nog meer te twijfelen toen hij ontdekte wie het onderzoek financierde.

Eli Finkel bekeek het grootste deel van de Amerikaanse dating websites die er toe doen bij het grote publiek. En speciaal die dating websites die claimen dat zij kunnen voorspellen of twee mensen bij elkaar zullen passen. In het wetenschappelijke artikel en het boek dat hij schreef naar aanleiding van deze studie geeft hij aan "dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat tegenwoordige algoritmen in staat zijn om te voorspellen of mensen bij elkaar passen". Het enige statement dat dating websites eigenlijk zouden mogen maken is dat ze je voorstellen aan potentiële partners die je in andere gevallen niet tegen gekomen zou zijn.

Hoe koppelen dating websites mensen aan elkaar?

Dating websites kunnen op verschillende manieren potentiële partners aan elkaar koppelen: gelijkgestemden, tegenpolen of aanvullende profielen. Met aanvullende profielen wordt dan bedoeld een 2 - 1 - 4 wordt gekoppeld aan een 3 - 4 - 1 zodat alle factoren op een 5 uitkomen.

Eli Finkel trekt de conclusie dat het belangrijker is om iemand te vinden die klaar is om een relatie aan te gaan, iemand in de relatie modus.

Wat is een relatie modus, zul je je afvragen? Volgens Finkel is dit gerelateerd aan emotionele intelligentie en daaruit voortvloeiend een positieve attitude heeft ten opzichte van het aangaan van een intieme relatie. Iemand die vertrouwen durft te geven en bereid is om zich te hechten aan iemand anders. Overigens is een van de meest eerlijke dating websites van dit moment Erosite.nl. De moeite waard om eens te kijken. 

Niet teveel chatten - gewoon daten

Wanneer je iemand online ontmoet, spendeer dan niet teveel tijd aan het online chatten. Een week of twee op zijn hoogst en schakel daarna snel door naar een echte ontmoeting. Wil degene aan de andere kant van het scherm je niet ontmoeten op de korte termijn, dan is deze potentiële partner nog niet in de relatie-modus en kun je dus beter verder kijken. Ze zeggen wel eens, wat goed is, komt snel. Helen Fisher, vooraanstaand antropologe, zegt heel simpel dat "het enige juiste algoritme is voor liefde is een persoonlijke ontmoeting".

Een eerste date

Een groot Amerikaans instituut dat veel onderzoek doet naar het wel en wee van dating websites vroeg haar Facebook volgers om aan te geven wat hun ideeën waren over de beste eerste (en tweede) dates. Veruit de meest populaire dates waren wandelen. En het maakte niet uit of het nu wandelen in een park was of struinen door de stad. Zelfs stevige klimtochten werden genoemd. Wat de meeste mensen aangaven was het feit dat je tijdens het wandelen / lopen niet steeds oogcontact hoefde te hebben en ieder toch een beetje in zijn eigen ruimte kon blijven. Daardoor voelde men minder druk.

Verder noemde men ook openbare gelegenheden om een eerste afspraak te plannen. Al was het alleen maar om veiligheidsredenen. Andere gelegenheden waren:

  • een minigolfbaan
  • een picnic
  • over de markt lopen
  • samen gaan bowlen

Een eerste date, een tweede date, een derde date en dan ...

Wanneer je op een eerste date gaat, bedenk dan eens het volgende. Om niet te vervallen in heel veel eerste dates, onthoud dan dat niemand op de eerste date zijn ware ik zal laten zien. En dat een tweede of derde date pas duidelijkheid zal geven wie de ander is maar natuurlijk ook wie jij zelf bent. Lucy Hunt en Paul Eastwick, beiden psycholoog verbonden aan de Universiteit van Texas, laten in een studie zien dat het belangrijker is om te zoeken naar een unieke eigenschap van degene waarmee je op date bent in plaats van te kijken of het direct lichamelijk klikt. Unieke eigenschappen van potentiële partners komen niet direct naar voor, daar heb je meer tijd voor nodig en gezamenlijke ervaringen. Pas dan leer je elkaar kennen en kun je een gefundeerde beslissing nemen of je wel of niet verder wilt.

Natuurlijk is het leuk om na de eerste date gelijk in bed te belanden. Minder leuk is het om er dan achter te komen dat diegene helemaal niet bij je past. Het advies is dan ook om eerst de tijd te nemen om iemand nader te leren kennen voordat je doorgaat naar de volgende "eerste date".

Een eerste date? Ik ben veel te nerveus ...

Ben je heel nerveus op een eerste date, ben je bang dat je direct een verkeerde indruk achterlaat, stel dan vragen. Bedenk zelf eens hoe leuk het is wanneer de ander geïnteresseerd is in jou? Het werkt omgekeerd net zo. Wanneer jij oprecht geïnteresseerd bent in je potentiële partner, zal deze zich meer op zijn gemak voelen en jij daardoor waarschijnlijk ook. Er zijn zelfs (speel)kaarten met daarop allerlei vragen. Leer er een aantal uit je hoofd en probeer ze toe te passen. Of stel verdiepende vragen. Wanneer je potentiële partner enthousiast vertelt over zijn werk, vraag dan bijvoorbeeld naar welk onderdeel van zijn werk hij het allerleukst vind. Of laat hem of haar anekdotes vertellen over zijn of haar werk.

Ik hoop van ganser harte dat dit artikel bijdraagt aan leukere maar vooral intensievere dates. Dat je geen "serial-first-dater" wordt.